daniëlle van den berg

In 2004 kwam ik zelf voor het eerst in aanraking met haptotherapie. Ik werkte in de uitgeverij en had vaak last van een gespannen nek en schouders. Om het jaar klopte ik weer aan bij de fysiotherapeut. Ik vond het vervelend dat de klachten steeds terugkwamen en ik daar geen grip op leek te hebben. Ik besloot haptotherapie uit te proberen.

 

Een hand op mijn rug nodigde mij uit om simpelweg contact te maken en te voelen. Deze simpele gevoelsbeweging - ik hoefde mij alleen maar open te stellen voor wat ik voelde - maakte dat ik ontspande en zelf de regie kreeg over de spanning in mijn lichaam. De spanning en de pijn in mijn nek en schouders werden minder. Wat een wonderlijke ervaring!

Haptonomie bracht mij nieuwe inzichten: ik werd me bewust van mezelf en mijn reactiepatronen. Ik leerde hoe ik anders met mezelf kon omgaan, beter voor mezelf kon zorgen, meer vanuit wat ik voel, dan vanuit mijn overtuigingen.

 

In mijn praktijk geniet ik er enorm van om volwassenen en kinderen te zien groeien als zij hun voelend vermogen herontdekken en anders leren inzetten.

specialisme

Vanuit mijn persoonlijke achtergrond heb ik ervaring en affiniteit met problemen rond overbelasting, burn-out, omgaan met kanker, re-integratie, balans werk-privé en hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid.



visie

In onze maatschappij ligt de nadruk op mentale vermogens, presteren en effectiviteit. Dit doet een groot beroep op je denken en handelen. Het gevoel raakt daarbij vaker dan gewenst op de achtergrond. Haptonomie maakt je bewust van wat je voelt. Zo kun je naar je gevoel leren luisteren en het in verband brengen met hoe je denkt en wat je doet. Je gevoel vertelt je wie je bent, wat goed voor je is en wat niet, welke beweging je wilt maken in een bepaalde situatie.

Door hier aandacht aan te schenken, ontstaat er een nieuwe balans tussen denken, handelen en voelen. Dit geldt voor zowel individuen als gezinnen en organisaties. Met veel plezier breng ik haptonomie breed onder de aandacht, zodat het gevoel weer de plek krijgt die het verdient in ons leven.



achtergrond en opleiding

Vanuit mijn studie taalwetenschap heb ik lesmateriaal ontwikkeld en lesgegeven aan volwassenen. Ik stapte over naar de uitgeverij, waar ik 10 jaar met veel plezier in verschillende redactionele functies heb gewerkt.  Het waren afwisselende functies waarin ik contacten onderhield met (buitenlandse) agenten, vertalers en freelancers. Daarnaast begeleidde ik auteurs en hun manuscripten naar een optimale uitgave.

 

Van 2005-2010 volgde ik de opleiding tot Algemeen Haptotherapeut bij Synergos, de Nederlandse Vakopleiding Haptonomie, aangevuld met modules van de leergang trainer/coach.

 

Sinds het najaar van 2009 werk ik in mijn eigen praktijk als haptotherapeut en stembevrijder (sinds 2020). Naast de begeleiding van individuele cliënten, geef ik workshops en trainingen.

 

nascholing

2011

Medische Basiskennis (incl. 2 dagen voor haptotherapeuten)

Symposium re-integratie (Indigo)

2012

Burn-out (Synergos)

Ontwikkelingsschema (ITH)

Hechtingspatronen (Academie Doorn)

Overdracht en Tegenoverdracht (BIvT)

2013

Kindercasuïstiek (Synergos)

2014

Werkelijk waarnemen (CVOP)

Gedragsproblemen bij kinderen systemisch oplossen (Kind en ik)

2015

Trainer Rots & Water (Gadaku instituut)

Stressmanagement (Van Stralen)

2016

Psychosociale basiskennis (NOGG)

2017

De therapeutische relatie -masterclass (Academie Doorn)

Teken je gesprek (TJG)

HSP Congres - De kracht van hoogsensitiviteit

2018

Vakmanschap in aanraken

(Haptonomisch Centrum Nederland)

Schoenmaker blijf bij je leest - masterclass kinderhaptotherapie (Academie Doorn)

Rouw en Verlies (NOGG)

2019

Haptonomische Diagnostiek (Synergos)

Stembevrijding (Jan Kortie)

2020

Stembevrijding (Jan Kortie)

Zelfcompassie (Hupper)

2021

Stembevrijding (Centrum voor Stembevrijding / Jan Kortie)

Weerstand in de praktijk (BivT)

De polyvagaaltheorie in therapie (Deb Dana / uitgeverij Mens)

2022

Aanraken in adem - masterclass (Holos)

Zorg ook voor jezelf (BivT)

2023

PSYCH-K (r) - De Werff

registratie

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (de NFG), Vakgroep Psychosociaal en Maatschappelijk Werk (VPMW).

 

Ik sta ingeschreven in het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ).

 

Mijn lidmaatschap betekent dat ik voldoe ik aan de kwaliteitseisen zoals deze worden gesteld door de beroepsorganisatie en zorgverzekeraars.

Zo ben ik HBO-geschoold en verplicht om jaarlijks deel te nemen aan bij- en nascholing. Ook voldoe ik aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

 

De meeste zorgverzekeraars vergoeden mijn behandelingen via de aanvullende verzekering (zie de NFG of check uw eigen polis).