Begeleiding bij kanker

Wanneer je met kanker geconfronteerd wordt, staat je leven op zijn kop. Of je nu zelf kanker hebt of een dierbare, de schrik, de behandelingen die volgen en de onzekerheid over het verdere verloop zetten je leven in een ander perspectief. Emotioneel krijg je veel voor je kiezen.

 

Lichamelijk is het ook een zware periode: de behandelingen en de bijwerkingen laten hun sporen achter en kunnen je lichaam ingrijpend veranderen. Vaak hebben patiënten hier na lange tijd nog veel last van.

 

De meeste mensen stappen als vanzelf in de overleefstand. Dit alles bij elkaar heeft zijn weerslag op de beleving van jezelf en hoe je tijdens deze periode én daarna in het leven staat.

 

heel de mens

Haptotherapie heeft aandacht voor jou als heel mens: we onderzoeken de samenhang tussen voelen, denken en doen. Je bent niet alleen een patiënt of een ziek lichaam, maar ook een man of vrouw (of kind) met verlangens, angsten en woede of pijn.

 

Door gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking word je je bewust van je gevoelens en hoe jij daarmee omgaat. De aandacht voor je lichaam en de gevoelens die zich daarin kenbaar maken, helpt je meer inzicht te krijgen in jezelf en wat je nodig hebt. Zo kun je onderzoeken wat je ziekte voor je betekent en een nieuw evenwicht vinden.

 

Kanker maakt je plotseling patiënt. Je lichaam en je ziekte staan centraal. Soms raakt op de achtergrond dat je een mens van vlees en bloed bent, met gevoelens en relaties, die onder deze omstandigheden behoorlijk onder druk kunnen komen te staan. Juist daarom kan haptonomische begeleiding zoveel betekenen wanneer je dit ziekteproces meemaakt.


ervaringsdeskundige

In 2004 was ik amper een jaar moeder, ik werkte bij een uitgeverij en wilde enthousiast beginnen aan de vakopleiding haptonomie, toen bij mij borstkanker werd ontdekt. Plotseling zag mijn leven er heel anders uit! Ik had ingrijpende behandelingen voor de boeg, moest de opleiding uitstellen, en wat me nog het meest bezighield: zal ik mijn zoon wel zien opgroeien?

 

Na een halfjaar van medische behandelingen (operatie, bestraling, chemo) krabbelde ik langzaam op. Het kostte mij moeite om uit te vinden hoe ik moest omgaan met wat ik had meegemaakt en om mijn draai te vinden in het alledaagse leven van werk en gezin na deze intense ervaring.

haptonomie

Tegelijkertijd versterkte het ook mijn enthousiasme voor haptonomie en ik startte alsnog met de opleiding. Gedurende de opleiding en ook daarna heb ik steeds ervaren dat gevoelens een lichamelijke component hebben en hoe helpend de haptonomische benadering is bij het aangaan en onderzoeken van emoties.

 

Door de nabijheid van de dood legt de ziekte kanker de essentie van het leven bloot. En die wordt door iedereen anders ervaren. Hierbij stilstaan helpt je door deze ingewikkelde periode heen.